top of page

Om Gerhard Bley

Gerhard Bley är företagsledare och föreläsare. Han är utbildad civilekonom från Stockholms universitet, och VD för O. Kavli AB sedan 2010. Kavli är kanske mest känt för raketost och champinjonost på tub – det färre känner till är att Kavli drivs av en stiftelse, där allt överskott delas ut till samhällsnyttiga ändamål.

 

I 30-årsåldern gick Gerhard igenom en livskris som utlöstes av en skilsmässa, men som också bottnade i upplevelser från uppväxten, där han hade en ständig känsla av att inte duga. Hans självkänsla var helt kopplad till prestation. Gerhard Bley skriver själv om det i sin bok Instinkt eller insikt:

”Mitt liv såg toppen ut utifrån, men jag vaknade varje morgon med ångest.”

Han insåg att han hade givit allt på jobbet – men i princip prioriterat bort allt annat i livet.

 

Perioden som följde var en tid för omprövning. Gerhard sökte hjälp, mötte terapeuter och började söka svaren inåt med hjälp av bland annat meditation.

”Jag förstod att jag hade varit en duktig, mekanisk företagsledare. Jag hade på ett sätt utfört mina arbeten med gott resultat, på ett annat sätt verkligen inte” säger han.

 

Den här perioden av reflektion och ifrågasättande av etablerade sanningar kring karriär och företagsledning ledde till att han utvecklade en helt ny ledarskapsmetod: Det empatiska ledarskapet. Termen myntade han redan 2010. Läs gärna mer om det här (länk till sidan Det empatiska ledarskapet).

 

Idag lever Gerhard med sin familj utanför Stockholm. Han är vid sidan av jobbet och familjen engagerad som mentor till yngre ledare, sitter i flera bolagsstyrelser, tränar och reser mycket och är medgrundare till Kontempel, en ideell organisation som med grund i kristna värderingar arbetar för existentiell utveckling.

Gerhard Bley - Det Empatiska Ledarskapet
Gerhard Bley - Det Empatiska Ledarskapet

Foto: ©Ulrika Melin Fredholm

LYSSNA TILL GERHARD

Vad gjorde mig till den jag är?

CV I KORTHET, GERHARD BLEY:

2010 – VD på O. Kavli AB. Bland annat ökat omsättningen från 400 miljoner kronor till 1 miljard kronor och antal anställda till 225.

2006 – 2010: Försäljningsdirektör vid Arla Foods AB. Ökade försäljningen och lönsamheten med omkring 10-15% på en både mogen och konkurrensutsatt marknad.

2003 – 2006: Divisionschef vid Arvid Nordquist AB. Rekryterades för att vända en svag utveckling för Classic coffee-divisionen, lyckades tillsammans med medarbetarna öka försäljning, lönsamhet och marknadsandel avsevärt.

2002 – 2003: VD Täby Galopp AB, Skandinaviens största galoppbana med en omsättning på 225 miljoner kronor.

1990 – 2001: Inledde karriären med olika jobb för Götabanken, AST Computer, Tempur Sverige, Fagerdala World Foams Group och Defcom.

Utbildning:

Civilekonom vid Stockholms universitet (1986-1989). Utbildning i financial and business administration, University of Arizona, Tucson, USA. (1989-1990). Sales Management vid Mercuri International (1995). Strategic marketing management executive course, Harvard Executive Business School, Boston USA (2018).

Övrigt:

  • Expert i statlig offentlig utredning år 1990, om utvecklingen inom trav- och galoppsporten.

  • Publicerade sin första bok Instinkt eller insikt (2012).

  • Arbetat i många styrelser, däribland Dagligvaruleverantörernas förbund, I Secure, Restaurangakademien, Täby Galopp och Svenskmärkning AB.

  • Mentor år unga ledare genom Novare Leadership Academy.

  • Flitigt anlitad föreläsare vid ledarskapskonferenser.

  • Mentor åt seniora fotbollsledare vid Lennart Johansson foundation.

  • Pratar svenska, engelska och tyska.

  • Har sprungit Berlin-maraton en gång och åkt Vasaloppet fyra gånger.

Gerhard Bley - Det empatiska ledarskapet

Sagt om Gerhard

FREDRIK BENGTSSON

 

Psykolog och bloggare

           Gerhard Bley bryter ny mark genom att gå ut och berätta om att han själv gått i terapi och om värdet av terapi för att utveckla sitt ledarskap, ett människoorienterat ledarskap som är grunden för vad arbetslivet och människor behöver för att den nya tidens arbetsliv ska bli förenligt med människors behov och livssituation

bottom of page